Achtergrondinfo
Autodidact

Avant Garde kunstenaar Marc C. Slootjes werd in 1968 in Haastrecht geboren. Hij is er trots op te kunnen zeggen dat hij op alle gebieden autodidact is. Hij is dus niet gevormd door de maatstaven en de ideeŽn van een academie en heeft hierdoor een eigen stijl kunnen ontwikkelen. Op een kunstacademie leer je voornamelijk wat wel en wat niet mag. En minder om vanuit je gevoel te werken. Hier wordt kunst zonder de beklemmende regels getoond. Oftewel schilderen en dichten vanuit het uiterste puntje van je ziel. Als je je daarvoor openstelt komen er dingen te voorschijn die je niet kunt verklaren en die je nooit voor mogelijk had gehouden.De pastels, houtskooltekeningen en olieverfschilderijen die Marc maakt zijn surrealistische portretten en figuren die hij in zijn dromen ontmoet. Zo ontstaan er wel zeer vreemde portretten. Hij gaat in zijn droomwereld "Thohhworld" op stap met Stenba Poca, zijn innerlijke gids, samen beleven ze zijn schilderijen en gedichten. Dus hoe het schilderij eruit komt te zien en wanneer er geschilderd moet worden staat van tevoren al vast en het gedicht hoeft enkel nog maar opgeschreven te worden.
Inmiddels zijn er al twee gedichtenbundels in eigen beheer en één bij een uitgever verschenen.Alla Prima

Kleuren zijn heel belangrijk in het werk van Marc. Hij werkt met een breed kleurenpalet maar gebruikt het liefst fel sprekende kleuren, maar combinaties met zwart en wit gaat hij ook niet uit de weg. Bij het schilderen gebruikt Marc geen palet om de verf te mengen. De verf wordt gelijk zeer dik (impasto) op het doek aangebracht. Hierbij wordt de nat-in-nat techniek toegepast zodat de kleuren vloeien en mooie combinaties opleveren. Bij het schilderen maakt Marc geen gebruik van een penseel, maar van zijn vingers, achterkant van penselen, schuursponsjes, druppelaars, schilders/palletmessen en maatschepjes met buigzame steel.

Marc vindt dat mensen moeten loslaten dat kunst mooi MOET zijn, kunst moet emotioneel wat met je doen zoals plezier, geluk, angst, woede. Het is heel belangrijk voor hem dat het wat met mensen doet, zowel positief als negatief. Marc ziet het verkopen van werk als overgewaardeerd. Het is leuk maar totaal onbelangrijk, hij schildert om te schilderen om te creëren zodat iedereen van zijn hersenspinsels kan genieten en niet om geld te maken. Een positieve of negatieve reactie op zijn werk is ook genieten voor Marc. Dat betekend dat er emotie in zit. Marc houdt zijn werk betaalbaar, je hoeft geen millionair te zijn om een Slootjes aan de muur te hebben.


Dreamhopping

Marc noemt het kijken naar zijn kunst "Dreamhopping" omdat ze ontstaan in zijn nachtelijke avonturen en dus stuk voor stuk originele fragmenten uit zijn dromen en u zich als het ware tijdens het kijken van de ene droom naar de andere verplaatst. Als u de tijd neemt om een schilderij van Marc goed te bekijken wordt u uitgenodigd om in het doek te kruipen om zo een beeld te krijgen van de gedachtengang en de dromen van de kunstenaar. Bij ieder schilderij is de spanning voelbaar tussen de kleuren en de bezetenheid naar perfectie. De aantrekkingskracht van de schilderijen laten de ogen niet ongemoeid. Bij ieder schilderij is de spanning en de bezetenheid van de kunstenaar voelbaar. Een spontane felle ontlading of een kwetsbaar ingetogen verhaal.